tisdag 29 mars 2016

Påskhelg = Renoveringshelg

I helgen har vi haft besök av Viktors familj samt hans mormor och morfar som har hjälpt oss hur mycket som helst med både renovering, städning och annat fix. Men det har inte enbart varit renovering som stått på schemat utan vi har även haft trevliga middagar med supergod mat som Viktors mamma har varit snäll att laga medan vi andra har renoverat vidare. Vi har också fått en hel del kloka råd och idéer som alltid när man umgås med Viktors morföräldrar. Ni är guld värda allihopa!

Vad har vi nu åstadkommit i helgen då? Jo verkligen en hel del så jag kommer knappt ihåg allt.För att underlätta så kommer detta inlägg mest bestå av bilder.





Viktors mormor på trappen med det nya trappsteget som vi gjutit i betong och Viktors morfar i den nystädade salen grubblandes på nya kloka råd och idéer.

En av kvällarna då vi gick igenom alla papper och tidningar som vi hittade på vinden. Vissa var så långt tillbaka som från 20-talet.

 Findukningen från påskafton. Man måste umgås och ladda lite ny energi ibland också.


Från de trevliga kvällarna till de lite mer intensivare dagarna. Bänkskivan hade äntligen torkat till ordentligt och det var dags att på något vis försöka få den flera 100 kg tunga bänkskivan på sin rätta plats. För att detta skulle kunna genomföras fick vi ringa några vänner samt be grannarna lite snällt om hjälp, vilket de utan tvekan gjorde. 8 personer var det som krävdes för att bära fram den på rätt plats samt vända den så att rätt sida kom uppåt så nu är den äntligen på plats! Det som återstår nu är det sista finliret med ett litet topplager av betong för att fylla i små ojämnheter samt en liten slipning och såklart lackning. Det får dock bli av när alla skivorna är på plats och alla skivor kan göras på samma gång.




Tungt var det men på plats kom den tillslut och höll gjorde den också till största del.

 En bild tagen från motsatt sida mot den förra som även visar pop-up ellutagen. Självklart måste man ha el i köksön så man kan använda köksmaskinerna även där.


 Vid spisen bestämde vi oss för att ha en rostfri bänkskiva för att kunna ställa varma kastruller och stekpannor direkt på bänkskivan utan att den skulle bli förstörd, samt för att inte få fettfläckar på bänkskivan som inte går att torka bort. För att få till denna så fick vi hjälp av Oskar som har böjt till plåten nere i Skåne till den form och längd vi ville ha och nu tog med den upp och då fixade hålet så att spishällen fick plats.



  

Resultaten blev hur bra som helst!

Det som även har blivit klart det är att fogen till kaklet i köket har kommit på plats. Vi valde en mörkgrå fog som jag var lite tveksam till till en början men Viktor stod på sig och jag får erkänna att resultatet blev väldigt bra.

 
 Fogen, kåpan samt bänkskivan på plats. Nu är den biten helt färdig.


Som vi nämnt tidigare så stod vi inte längre ut med den, rent ut sagt, äckliga källaren där vi är tvungna att duscha fram till vi renoverat det nya badrummet längre. Vi trodde inte att vi skulle hinna med att lägga klinkers i den blivande tvättstugan men med den farten vi höll i helgen så hann vi även det. 

En lite mindre charmig förebild. Kan dock inte fatta att det ändå ser dubbelt så mycket trevligare ut än när vi flyttade in.

       
Första gången vi kaklar ett golv helt själva.

Måste ändå säga att det blev bra för att vara första gången

I veckan hoppas jag kunna hinna med att foga golvet där nere också så att golvet blir klart och det blir lättare att hålla rent där nere samt lite trevligare att gå ner och duscha. Väggarna får bli ett senare projekt.


 Vi han även med att gjuta bänkskiva 2 av 3. Den minsta och den "lättaste". Får se om vi lyckas lura hit någon vän till helgen som kan hjälpa oss få upp den. Trots att den är "liten" så väger den nog runt 100 kg.


Utöver detta som vi nu visat i bilder har även alla lister och foder blivit målade i köket av Viktors mamma så nu är alla så gott som helt klara. Trädgården har fått sig en rejäl omgång av Viktors mormor som har varit där och rensat rabatter samt klippt buskar och träd. Vi har även lyckats få till så att vi kan styra även värmepumpen via appen vi har i telefonen tack vare Viktors pappa. Däcken på båda bilarna har blivit bytta tack vare Oskar och Viktors pappa samt att vi fått många tips och kloka råd från Viktors morfar och även lite nya idéer som vi hoppas kommer bli till verklighet i framtiden.

Ett stort tack till er som ställt upp och använt er lediga helg till att hjälpa oss komma ett så här stort kliv framåt i renoveringen samt fyllt på kyrkan med ännu fler fina saker och framförallt tack för det gemenskap och roliga umgänge ni alltid tillför.

Johanna & Viktor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar